OtaDATA:n uudet, 5.6.2025 PRH:ssa hyväksytyt säännöt

Viimeksi päivitetty: 2025-03-15 14:24

OtaDATA:n edelliset säännöt vertailua varten.

Yhteenveto sääntömuutoksista ehdotuksessa:


OtaDATA ry:n säännöt

I LUKU Nimi, kotipaikka ja tarkoitus

Yhdistyksen nimi on OtaDATA ry. Yhdistyksen kotipaikka on Espoo.

Yhdistyksen tarkoituksena on olla tietokoneista ja niiden käytöstä kiinnostuneiden henkilöiden yhdyssiteenä sekä

Toiminnan tarkoituksena ei ole tuottaa jäsenistölle taloudellista etua eikä sen toiminta saa muodostua muutenkaan pääasiassa taloudelliseksi.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi

II LUKU

Yhdistyksen jäseniä ovat varsinaiset, ainais- ja kunniajäsenet.

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen henkilö, joka haluaa edistää yhdistyksen tarkoitusta ja jonka johtokunta hyväksyy.

Jäsenen on maksettava yhdistyksen jäsenmaksu vuosittain syyskuun loppuun mennessä. Tämä ei koske jäseniä, jotka ovat liittyneet yhdistykseen kuluvan vuoden syyskuussa tai sen jälkeen.

Yhdistyksen jäsen voi siirtyä ainaisjäseneksi suorittamalla ainaisjäsenmaksun, joka on kulloinkin voimassaoleva vain yhdistyksen jäsenyyteen oikeuttava nollasta poikkeava jäsenmaksu kerrottuna kahdellakymmenellä (20). Ainaisjäsenillä on samat oikeudet, kuin yhdistyksen varsinaisilla jäsenillä, mutta hän ei ainaisjäsenyytensä perusteella voi kuulua yhdistyksen kautta sellaisiin yhteisöihin, joihin kuulumisesta aiheutuu yhdistykselle kuluja.

Johtokunta voi erottaa jäsenen, joka ei ole maksanut jäsenmaksuaan määräaikaan mennessä. Johtokunta voi niin ikään erottaa jäsenen, milloin yhdistyslain tarkoittama erottamisperuste on olemassa.

Kunniajäseneksi yhdistys voi kutsua yhdistyksen pyrkimyksiä ansiokkaasti edistäneen henkilön, jos ainakin 3/4 kokouksessa läsnäolevista yhdistyksen jäsenistä kannattaa johtokunnan tekemää kunniajäsenehdotusta.

Yhdistyksen kaikilla jäsenillä on yhtäläinen äänioikeus, mutta vain varsinaiset ja ainaisjäsenet ovat vaalikelpoisia.

III LUKU Kokoukset

Helmi-huhtikuussa pidettävässä vuosikokouksessa käsitellään ainakin seuraavat asiat:

Yhdistys kokoontuu tarpeen vaatiessa johtokunnan kutsusta vähintään kymmenen (10) yhdistyksen jäsenen sitä kirjallisesti johtokunnalta pyytäessä, jolloin kokous on kutsuttava koolle kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa.

Kokouksen aika, paikka ja käsiteltävät asiat on ilmoitettava yhdistyksen www-sivuilla otadata.fi sekä jäsenille lähetetyllä sähköpostilla vähintään seitsemän (7) vuorokautta ennen kokousta.

10§

Kokous on päätösvaltainen, jos koollekutsuminen on tapahtunut sääntöjen mukaisesti.

11§

Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, ellei säännöissä nimenomaan toisin määrätä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, paitsi vaaleissa arpa. Tehty päätös voidaan purkaa 3/4 enemmistöllä annetuista äänistä. Päätöksen purkamisesta on ilmoitettava kokouskutsuissa. Valtakirjalla ei saa äänestää.

12§

Kokouksessa esillä oleva asia on pantava pöydälle, jos kolme (3) jäsentä niin vaatii, ellei sitä julisteta kiireelliseksi vähintään 2/3 enemmistöllä. Asian voi toistamiseen panna pöydälle vain 2/3 enemmistöllä.

13§

Kokouksen pöytäkirja tarkastetaan seuraavassa kokouksessa, paitsi vuosikokouksen pöytäkirjan tarkastaa kaksi (2) valittua pöytäkirjantarkastajaa kymmenen päivän kuluessa kokouksesta.

IV LUKU Oltermanni, johtokunta, toimihenkilöt ja toimikunnat

14§

Neuvonantajakseen yhdistys voi valita oltermannin yhdeksi (1) toimikaudeksi kerrallaan.

15§

Yhdistyksen asioita hoitaa ja sitä edustaa lainmukaisena hallituksena johtokunta, jonka tehtävänä on:

16§

Johtokuntaan kuuluu:

sekä 2-6 muuta jäsentä.

17§

Johtokunta on päätösvaltainen, jos kaikille sen jäsenille on kokouksesta ilmoitettu johtokunnan keskuudessaan sopimalla tavalla ja läsnä on vähintään puolet johtokunnan jäsenistä siten, että puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja on läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan, ratkaisee puheenjohtajan mielipide, paitsi vaaleissa arpa.

18§

Tarpeen vaatiessa voi yhdistyksen kokous valita muita toimihenkilöitä ja toimikuntia. Myös johtokunta voi antaa tehtäviä jäsenille.

V LUKU Hallinto ja talous

19§

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Johtokunnan ja toimihenkilöiden toimikausi on vuosikokousten välinen aika.

20§

Toimihenkilöt valitaan toimikaudeksi kerrallaan, ellei tehtävä liity jonkin määrätyn suunnitelman hoitamiseen tai toteuttamiseen, jolloin henkilöä valittaessa voidaan päättää toisin.

21§

Yhdistyksen taloudenhoitoa valvoo tilintarkastaja tai toiminnantarkastaja, joille rahastonhoitajan on toimitettava tilit viimeistään yhtä (1) kuukautta ennen vuosikokousta ja muulloinkin pyydettäessä.

VI LUKU Erityisiä määräyksiä.

22§

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja yksin tai kaksi (2) johtokunnan jäsentä yhdessä. Johtokunta voi oikeuttaa johtokunnan jäsenen tai yhdistyksen toimihenkilön kirjoittamaan yksinään yhdistyksen nimen.

23§

Päätös yhdistyksen purkamisesta tai näiden sääntöjen muuttamisesta voidaan tehdä yhdistyksen kokouksessa vähintään 3/4 äänten enemmistöllä. Purkamis- tai säännönmuutosehdotus on mainittava kokouskutsussa. Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi luovutetaan sen jäljelle jääneet varat siten kuin yhdistyksen viimeinen yleinen kokous päättää käytettäväksi 2§:ssä mainittujen tarkoitusperien mukaisesti.